Gumiabroncsok fejlődése

A gumiabroncs elmúlt 100 éves fejlődése az automobil fejlődésével párhuzamosan történt. A Hankook a kezdetektől fogva hozzájárult a gumiabroncs-fejlesztéshez és elősegítette a valódi "driving emotion" létrejöttét, miközben hangsúlyozta a környezettel való eggyé válás jelentőségét is.

 • Tömör gumiabroncs

  Kizárólag tömör gumiból készült, levegőszükséglet nélkül, leginkább lassú járművekhez használják gyenge lökéscsillapító képessége miatt.

 • 1888

  A gumiabroncsok történetének kezdetei

  Benzinüzemű gépkocsik
  és a pneumatikus gumiabroncs

  1888-ban Benz feltalálta az első benzinüzemű gépkocsit, melyet egyedi, levegővel töltött gumitömlőkkel felszerelt fém kerekekkel látott el, így jött létre a pneumatikus gumiabroncs. A kemény, fémabroncsokhoz szokott közönség számára forradalmi újdonságnak számított a pneumatikus gumiabroncs. A pneumatikus abroncs népszerű felhasználása 1895-ben kezdődött, egy Párizs és Bordeaux között rendezett autóversennyel.

  The first gasoline car <Benz 1>
 • 1905

  Futófelülettel rendelkező gumiabroncs

  A futófelület a gumiabroncsnak az útfelülettel közvetlen kapcsolatban álló része. A vastag gumiból készült futófelület védi a szövetvázat és a protektort a gumiabroncs belsejében. Az útfelülettel való súrlódás szintje megnőtt a futófelületes gumiabroncs megjelenésével, és ma számos mintázattal gyártják.

 • 1920

  Gumiabroncs anyagok fejlődése

  Az automobilok népszerűsödése és a szintetikus gumi ipari gyártása

  1913 végén Henry Ford bemutatta a világ első futószalagos szállítóberendezését, mely az automobil népszerűsödésének első lépését jelentette.
  1931-ben az amerikai Du Pont vállalat sikeresen állított elő ipari úton szintetikus gumit.
  Ez az esemény lehetővé tette a természetes gumitól függő gumiabroncsipar számára, hogy növelje a gyártott abroncsok mennyiségét és minőségét, ami fordulópontot jelentett a gumiabroncsgyártásban.

  Ford Model T
 • 1923

  Ballonabroncs

  Egy alacsony nyomású gumiabroncs típus került bevezetésre, a ballonabroncs, melyet számos automobil típusban használtak az útfelülettel érintkező felület növelése céljából, ami az abroncs alacsony belső nyomásával volt elérhető.

 • 1940

  A gumiabroncs szerkezetének fejlődése

  Az automobilok és a gumiabroncsok szerkezetének fejlesztése üzemanyag-megtakarítás céljából

  Az olajválság miatt egekbe szökő olajárakkal járó terhek csökkentése érdekében népszerűvé vált a meglévő gépkocsi modellek méretének és súlyának csökkentése. Számos autógyár alkalmazta az első kerékhajtást új modelljein. A tömlő nélküli gumiabroncs az 1903-as kifejlesztését követően ekkor kezdett széles körben elterjedni a súlycsökkentés, és ezáltal az üzemanyag-megtakarítás céljából.

  Citroen Traction Avant
 • 1947

  Tömlő nélküli gumiabroncs

    

 • 1949

  Radiál gumiabroncs

  Az 1950-es években először feltalált radiál gumiabroncs egy olyan abroncstípus, melyben az övszálak a futásirányhoz képest kissé ferdén vannak elhelyezve.
  Az útfelület alacsony felületi ellenállási szintje miatt ez hasznos az üzemanyag-megtakarítás szempontjából.
  A radiál gumiabroncs jó vezethetőséget is biztosít a nagy sebességű utazáshoz szükséges kiváló tapadásával az útfelületre.

 • 1970

  Megnövelt gumiabroncs biztonság

  Az automobil népszerűsödésének második fázisa és a biztonság

  A II. Világháború után az autógyártás a technológia gyors fejlődésével együtt növekedett, ami az automobil népszerűsödésének második fázisát kiváltotta.
  Az 1979-ben kifejlesztett defekttűrő abroncs akár 80 km/h sebességig használható az abroncsok cseréjének szükségessége nélkül, akár defekt esetén is.

 • 1980

  Defekttűrő abroncsok

  Akár az úton található tárgyak vagy akadályok által menet közben okozott sérülések, vágások, vagy lyukak által kiváltott nyomáscsökkenés esetén is képes a defekttűrő abroncs egy állandó menetsebességet biztosítani. Megóvja a vezetőt a különféle balesetektől, melyek vészhelyzetben előfordulhatnak.

  hankook-tire-runflat-tire
 • Megnövelt gumiabroncs teljesítmény

  A gumiabroncsok megnövelt teljesítménye az UHP (ultra nagy teljesítményű) gumiabroncs kifejlesztésének köszönhetően

  Ahogy az automobil a hatékony közlekedési eszközből a személyes anyagi jólét és szabadság szimbólumává vált, az embereket egyre inkább érdekelni kezdte a vezetési teljesítmény.
  A vezetési teljesítmény az UHP (Ultra nagy teljesítményű) gumiabroncsok kifejlesztésével együtt növekedett, melyek elsőrangú kanyarvételt, vezethetőséget és fékezési jellemzőket biztosítanak a gumiabroncs-technológia fejlődésével összhangban.

  hankook-tire-uhp-tire
 • UHP gumiabroncs

  A gumiabroncs technológia fejlődésének köszönhetően létrejött UHP gumiabroncs 16 hüvelyk vagy annál nagyobb átmérőjű, keresztmetszeti viszonyszáma 55 vagy annál kisebb, és V sebesség besorolású, (legnagyobb megengedett sebessége 240 km/h). Megerősített fékezési képességgel, nagy sebességű használhatósági és kanyarodási teljesítménnyel rendelkezik.

 • 2000

  Gumiabroncsok és a környezet

  Az Eco tuning gumiabroncs kifejlesztése

  A környezetvédelem iránt egyre növekvő érdeklődéssel összhangban számos környezetbarát gépkocsi, mint a hidrogén autó, az elektromos autó is kifejlesztésre került.
  Ennek megfelelően az üzemanyag-megtakarítást, és ezen keresztül a környezetvédelmet elősegítő abroncsok is kifejlesztés alatt állnak.

  hankook-tire-eco-tuning-tire
 • 2012

  A gumiabroncs jövője

  NPT

  2012-ben a Hankook egy levegőmentes gumiabroncsot fejlesztett ki, egy új típusú anyag használatával.
  AZ NPT (Non Pneumatic Tire - nem pneumatikus abroncs) energiát takarít meg a gyártási folyamat felére csökkentésével.
  Az új típusú, univerzális anyagból készült abroncs újra felhasználható vagy újrahasznosítható.
  Az NPT környezetbarát autó modellekhez kerül majd felhasználásra, beleértve a hidrogén, elektromos és hibrid gépkocsikat.

  evolution_tire_npt

TOP

It is