Futóműbeállítás

A vibrálás, a csúszás, a zaj és a szabálytalan kopás megelőzése érdekében el kell végezni vizsgálatot.

A futómű megfelelő beállításának fontossága

Amennyiben az abroncsok nem egyenletesen kopnak, például a az abroncs belső pántválla gyorsabban kopik, mint a futófelület többi része, akkor a jármű futóművének beállítására lehet szükség. Ezek a feltételek nem csak az abroncs élettartamát csökkentik, de a jármű úttartását is kedvezőtlenül befolyásolhatják, ezért veszélyesek lehetnek. Amennyiben szabálytalan kopást tapasztal, haladéktalanul ellenőriztesse a futómű-beállítást.

A futóműbeállítás szempontjai

Kattintson a ‘Kiegyensúlyozás’ lehetőségre, hogy többet tudjon meg a gumiabroncsok kiegyensúlyozásáról!
 • Utánfutás

  hankook-tire-wheel-alignment-caster-image

  Utánfutás

  Az utánfutás azt jelzi, hogy a gépkocsi kormányzott tengelye egy függőleges vonalhoz mérten (oldalnézetben) előre vagy hátra dől. A biztonságos, egyenes futáshoz alapvetően fontos, hogy minél nagyobb a kerékdőlés szöge, annál jobban garantálható a stabil kezelhetőség. A nagy kerékdőlési szög viszont nem előnyös az éles kanyarodáshoz.

 • Kerékdőlés

  hankook-tire-wheel-alignment-camber-image

  Kerékdőlés

  A kerékdőlés csökkenti a gumiabroncs kopását és javítja a kormányozhatóságot. A gumiabroncs felső vagy alsó részének befelé vagy kifelé dőlésének szöge a jármű sík felületen álló helyzetében háromféle lehet: pozitív, negatív és semleges.

  A gépjárműtechnika és a felfüggesztések fejlődésével a legtöbb gépjárműnél manapság negatív a kerékdőlés szöge. Negatív kerékdőlési szög esetén a gépkocsi kanyarban megdől a centrifugális erő következtében. A gumiabroncs útfelülettel érintkező felületének külső része megnövekszik, ami biztonságos kanyarvételt tesz lehetővé.

 • Kerékösszetartás

  hankook-tire-wheel-alignment-toe-image

  Kerékösszetartás

  A kerékösszetartás egy gumiabroncs első és hátsó részének az egyenes irányú tengelyhez viszonyított eltérését jelenti sík felületen. A kerékösszetartás lehet összetartás és széttartás. A kerékösszetartás azt jelenti, hogy a gumiabroncs első része befelé áll, széttartás esetén pedig kifelé. Erőteljes széttartás esetén kopás lép fel a gumiabroncs belső felületén. Erőteljes összetartás esetén kopás lép fel a gumiabroncs külső felületén. Mindkét esetben jelentős az ellenállás az útfelülettel szemben, ami csökkentett vezethetőséget és magasabb üzemanyag-költséget jelent. A kisebb mértékű kerék-összetartás javítja a biztonságot egyenes előre irányú menet közben és ellensúlyozza a negatív kerékdőlési szög által okozott kopást.

Mikor kel ellenőrizni a futómű beállítását

Javasoljuk a futómű ellenőrzését az éves átvizsgálás során vagy 20,000 km-enként.
Mindenképpen szükséges a futómű ellenőrzése a következő esetekben:
 • Baleset után.
 • A gumiabroncsok cseréje után.
 • Amennyiben szabálytalan kopást tapasztal a futófelületen, a pántvállakon.
 • Bizonytalan és/vagy imbolygó kezelhetőség.
 • Ha a menetkényelem romlott vagy az üzemanyag-hatékonyság csökkent.

TOP

It is